Evenementen

Artikelen

Kersthuis Kievietkerk

Klik op deze tekst om de adventkalender 2018 te lezen

Advents Kalender 2018


INLOOPHUIS MESSIASKERK   

Iedere donderdagmiddag     

Start 13 december

Op verzoek van de Raad van Kerken en het COA start net als twee jaar geleden weer een inloophuis in de Messiaskerk. Voor vluchtelingen op Duinrell een mogelijkheid om Wassenaarders te ontmoeten, een spelletje te doen, een kopje thee of koffie te drinken, te tafeltennissen of te schaken, muziek te maken.

De vluchtelingen willen vaak hun barre vluchtverhaal kwijt. Ze zitten in spanning over het asielproces en over hun familie die vaak is achtergebleven. In het inloophuis kan dat heel laagdrempelig. Het gaat om oog hebben voor elkaar.

De gasten komen doorgaans binnen vanaf twee uur: eerst een paar, daarna een grotere groep. We wisselen bij binnenkomst voornamen uit, zodat iedereen zich gekend weet. Vaak hoeven we alleen maar naar de bar met de koffie of thee (en lekkers) te wijzen. Onderweg daarheen zie je al de tafels met schaakstukken, de pingpongtafels en de sjoelbakken.

Het is prettig als er gastheren en gastvrouwen zijn om een praatje te maken, een spelletje te doen, een sjoelbakwedstrijd te organiseren, een kopje koffie of thee te schenken. De communicatie verloopt in het begin vaak met veel gebaren. Gelukkig heeft vrijwel iedereen een telefoon waarop een vertaal app kan worden geïnstalleerd. Dat helpt vaak het gesprek enorm op gang en af en toe wordt het hilarisch door te letterlijke vertalingen die niet precies de bedoeling weergeven. (Weet zo’n app veel!) Kwart voor vijf uur ruimen we met elkaar op.

Hoeveel gasten er komen? Dat is niet te voorspellen. Twee jaar geleden varieerde dat van 30 tot 50 met een uitschieter naar 90 bij een speciaal programma zoals de Angklung muziekmiddag. Of het dit jaar weer een succes wordt? Dat hangt ook af van de inloop van de vrijwilligers. Wilt u zich aanmelden voor één of twee donderdagmiddagen vanaf 13 december tot half maart, dat kan per e-mail: Gina van Kesteren Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of telefonisch 070 – 5144633. 

U kunt ook gewoon binnenlopen op zo’n donderdagmiddag. Met elkaar er zijn betekent veel.

Coördinatie: Jan Bruinsma, Gina van Kesteren, John en Marianne Mewissen.

 

 


 

Vluchtelingen op Duinrell

Op dit ogenblik zijn er 360 vluchtelingen op Duinrell (het merendeel is man, er zijn circa 60 alleenstaande vrouwen en enkele gezinnen met kinderen). De instroom is langzaam op gang gekomen, maar op zondag hebben we al wel 25 vluchtelingen in de kerkdiensten mogen verwelkomen. Ze komen van over de hele wereld.

Er wordt nauw samengewerkt met het COA (Centraal  Orgaan Opvang Asielzoekers) en de Gemeente om activiteiten te stroomlijnen.

Er worden verschillende activiteiten georganiseerd waaronder:
Nederlandse taallessen

  • Sport
  • Een inloophuis (zie boven)
  • Groepswandelingen
  • Muziek
  • Creatief bezig zijn.

 

Hiervoor zijn nog vrijwilligers nodig om te helpen. Heeft u tijd en interesse om onze medemens in nood een beetje te helpen meldt u dan aan door een bericht te sturen  naar de secretaris van de Raad van Kerken in Wassenaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


 

Welkom in het Kersthuis in de Kievietkerk

Woensdag 12 december van 11.00- 14.30 uur.

De koffieruimte achterin de Kerkzaal wordt omgetoverd tot een Eetcafe waar u kunt genieten van koffie met taart of een heerlijke lunch.

Daarnaast kunt u allerlei kerstcadeautjes en kerstartikelen kopen.

De opbrengst van deze dag is voor de stille hulp van de diaconie in Wassenaar.

 

 

Terugblik 2017

Preek van de Leek door oud-burgemeester Jan Hoekema

De viering van “de week van gebed voor de eenheid van de christenen” was dit jaar bijzonder met de preek van de scheidend burgemeester van Wassenaar Jan Hoekema. In de Dorpskerk bracht hij op 22 januari zijn boodschap aan de hand van een tekst uit het Bijbelboek Jesaja en zijn visie om passiviteit af te schudden en op te staan tegen onrecht, “want iedereen is van deze wereld en deze wereld is van iedereen”.  De muzikale bijdrage aan deze dienst werd verzorgd door organist Rijk Jansen en violiste Irina Simon-Renes. De liturgie werd verzorgd door de predikanten Van der Boon (PKN) en De Vries (NPB) en pastoor Hagen (RK).

Oecumenisch avondgebed Dodenherdenking 4 mei 2017

Voorafgaand aan de dodenherdenking bij het monument op de Schouwweg vond het avondgebed plaats in de Kievietskerk. Tijdens de viering werden de slachtoffers van oorlogen en conflicten herdacht en werd stilgestaan  bij de mensen die hun leven gaven voor vrede en veiligheid. Gebeden werd dat wij ons mogen blijven inzetten voor vrede en gerechtigheid.

Johannes Passion in de De Goede Herderkerk op palmzondag

Op zondag 9 april werd Bachs Johannes Passion uitgevoerd door het muziekensemble Archipel onder leiding van Anneke Huitink. In een volle De Goede Herderkerk werd het lijden van Jezus volgens het evangelie van Johannes op prachtige wijze vertolkt door koor, solisten en musici. Ds. Mos gaf sprankelend een toelichting bij dit concert. De toegang was gratis met na afloop een collecte ter bestrijding van de kosten. De immer gastvrije De Goede Herderparochie bood weer de gelegenheid om na afloop na te praten met een drankje.